Fascinantul Marghiloman, capodoperă la marginea unui sat

IMG_49939

La o distanță de 45 de km de București, la marginea satului Hagiești (comuna Sinești, județul Ialomița), pe strada Bisericii, se înalță minunatul Conac Marghiloman.  

IMG_9462

O arhitectură impresionantă, în spatele căreia se adâncesc câmpuri, parcă infinite.  Din păcate, interiorul clădirii nu se poate vizita.  A fost vandalizat în câteva rânduri, iar ușile și ferestrele au fost blocate. Însă, exteriorul compensează și îți oferă liniștea că nu ai bătut drumul fără rost…

IMG_49918

Conform istoricilor, la Conacul Marghiloman s-a lucrat 5 ani, în perioada 1869-1874. La lucrările acestei construcții au participat meșteri italieni, ansamblul final având 3 etaje ( pivniță, nivel 1 și nivel 2 ), două terase și aproximativ 20 de încăperi. 

  • IMG_48778
IMG_4927

Marghiloman

  Conacul pe care, astăzi, îl putem admira în satul Hagiești, a aparținut familiei Marghiloman. Un membru despre care s-au scris multe legende se numește Iancu Marghiloman – un negustor devenit celebru în jurul anului 1840, perioadă în care a fost numit primarul Buzăului, la vârsta de 23 ani. În anul 1850 Iancu s-a căsătorit cu fiica unor boieri din județul Olt – Irina Isvoranu. Impreună au reușit să dobândească o avere impresionantă, care a servit ulterior fiului lor, Alexandru Marghiloman, care s-a bucurat de o educație aleasă.  

 Răsfoind Dicționarul Enciclopedic (Editura Enciclopedică 2001), am găsit câteva informații despre această personalitate.  Alexandru Marghiloman s-a născut la Buzău în anul 1854. S-a remarcat ca jurist și om politic. A fost membru al Partidului Conservator, pe care l-a și condus în perioada 1914-1925. A ocupat și funcția de Ministru al Justiției în perioada martie-noiembrie 1888 și decembrie 1891 – octombrie 1895. De asemenea a fost și ministru al Lucrărilor Publice, Ministru al Afacerilor Străine, Ministrul Finanțelor, iar în perioada martie-octombrie 1918 a activat ca Prim-ministru al României.  Ultima funcție l-a împovărat cu o misiune dificilă.  În febra primului Război Mondial, a fost nevoit să negocieze pacea de la Buftea-București. Citeste mai mult despre „Tratatul de la București, 1918.

  • Alexandru_Marghiloman2
IMG_9439

În 1950, Conacul Marghiloman a fost transformat în depozit al C.A.P-ului Hagiești.

După căderea comunismului, clădirea a fost renovată, însă, prezentul ne oferă imaginea unui conac misterios, dar abandonat.  

autumn