Blog

La Muzeul Ceasului din Ploiești sunt expuse piese unice, realizate în urmă cu 480 ani, dar și colecții impresionante ale scriitorilor, domnitorilor sau artiștilor români

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești este unic în rețeaua muzeală din România.  Piesele expuse reprezintă diferite tipuri de ceasuri, clepsidre sau nisiparnițe. Puteți admira ceasuri din colecția de tip astronomic, ce datează din anii 1544 și 1562. O piesă deosebită este și clepsidra londoneză, realizată de Charles Rayner  în anul 1654. 

IMG_20191218_161759408_HDR
ceas01
ceas05

În superbele încăperi ale muzeului sunt răspândite și ceasuri create în stil baroc, făurite de orologieri celebri din Franța, Olanda sau Austria. 

 • ceas 02

 • ceas04

Printre piesele care mi-au captat atenția sunt ceasurile ce au aparținut scriitorilor și domnitorilor români.  În camera centrală a muzeului sunt expuse ceasurile purtate de  domnitorului Alexandru Ioan Cuza, scriitorul Nicoale Iorga, sau poetul Vasile Alecsandri. 

 • ceas03

De asemenea, vă recomand să studiați și exemplarele realizate la Școala de Arte și Meserii din Ploiești sau ceasurile-tablou, care sunt prevăzute cu mecanisme muzicale. 

 • ceas10

 • ceas08

 • ceas 07

 • ceas06

 Sunt doar câteva imagini care evidențiază frumusețea locului, dar mai multe detalii impresionante veți găsi la muzeu.

Prețul unui bilet este 8 lei, iar la intrare se află și un stand cu souveniruri și multe cărți interesante.  Să aveți călătorii minunate !

Fascinantul Marghiloman, capodoperă la marginea unui sat

IMG_49939

La o distanță de 45 de km de București, la marginea satului Hagiești (comuna Sinești, județul Ialomița), pe strada Bisericii, se înalță minunatul Conac Marghiloman.  

IMG_9462

O arhitectură impresionantă, în spatele căreia se adâncesc câmpuri, parcă infinite.  Din păcate, interiorul clădirii nu se poate vizita.  A fost vandalizat în câteva rânduri, iar ușile și ferestrele au fost blocate. Însă, exteriorul compensează și îți oferă liniștea că nu ai bătut drumul fără rost…

IMG_49918

Conform istoricilor, la Conacul Marghiloman s-a lucrat 5 ani, în perioada 1869-1874. La lucrările acestei construcții au participat meșteri italieni, ansamblul final având 3 etaje ( pivniță, nivel 1 și nivel 2 ), două terase și aproximativ 20 de încăperi. 

 • IMG_48778
IMG_4927

Marghiloman

  Conacul pe care, astăzi, îl putem admira în satul Hagiești, a aparținut familiei Marghiloman. Un membru despre care s-au scris multe legende se numește Iancu Marghiloman – un negustor devenit celebru în jurul anului 1840, perioadă în care a fost numit primarul Buzăului, la vârsta de 23 ani. În anul 1850 Iancu s-a căsătorit cu fiica unor boieri din județul Olt – Irina Isvoranu. Impreună au reușit să dobândească o avere impresionantă, care a servit ulterior fiului lor, Alexandru Marghiloman, care s-a bucurat de o educație aleasă.  

 Răsfoind Dicționarul Enciclopedic (Editura Enciclopedică 2001), am găsit câteva informații despre această personalitate.  Alexandru Marghiloman s-a născut la Buzău în anul 1854. S-a remarcat ca jurist și om politic. A fost membru al Partidului Conservator, pe care l-a și condus în perioada 1914-1925. A ocupat și funcția de Ministru al Justiției în perioada martie-noiembrie 1888 și decembrie 1891 – octombrie 1895. De asemenea a fost și ministru al Lucrărilor Publice, Ministru al Afacerilor Străine, Ministrul Finanțelor, iar în perioada martie-octombrie 1918 a activat ca Prim-ministru al României.  Ultima funcție l-a împovărat cu o misiune dificilă.  În febra primului Război Mondial, a fost nevoit să negocieze pacea de la Buftea-București. Citeste mai mult despre „Tratatul de la București, 1918.

 • Alexandru_Marghiloman2
IMG_9439

În 1950, Conacul Marghiloman a fost transformat în depozit al C.A.P-ului Hagiești.

După căderea comunismului, clădirea a fost renovată, însă, prezentul ne oferă imaginea unui conac misterios, dar abandonat.  

autumn

Castelul Cantacuzino, „în amintirea străbunilor și adăpostul urmașilor”

  Grigore Cantacuzino s-a nascut la data de 22 septembrie 1832 la București. Educația sa a fost una aleasă, fiind membru al unei familii de intelectuali. În adolescență a studiat la Viena, iar la Paris s-a licențiat în Drept și ulterior în Litere. După decesul primei soții, Zoe Bibescu,  Grigore Cantacuzino a revenit în România stabilind colaborări cu Revista Dunării și Revista Română. În perioada următoare, a deținut mai multe funcții importante –  consilier  la Curtea de Apel București (1966), Primar al orașului București (1869-1870), Senator,  Președinte al Adunării Deputaților (1889-1891 și 1900-1901), Ministru de Interne (1899-1900 și 1904-1907).

La 3 noiembrie 1969, în calitate de primar al capitalei , Grigore Cantacuzino a cununat pe prințul Carol cu Elisabeta, principesă de Wied.

Lateral01

La începului anului 1901, Prințul Grigore Cantacuzino a decis să ridice un palat unic. Fascinat de panorama munților Bucegi, a hotărât să transforme o veche cabană de vânătore în cel mai modern castel al vremurilor. Având o avere impresionantă,  cel numit Nababul, a odonat ca noua clădire, cu 30 de camere, să beneficieze de electricitate, sistem de canalizare și apă potabilă.

recenzie

Vreme de 10 ani, mai exact în perioada 1901-1911, cei mai buni arhitecți au supravegheat lucrările de construcție destinate Castelului Cantacuzino din Bușteni.

 • DSC06648

    În primăvara anului 1911 s-a inaugurat un castel fabulos,  făurit „în amintirea străbunilor și adăpostul urmașilor”.  O încântare vizuală oferită de elemente de mozaic și ceramică, feronerie din bronz, șeminee, balustrade, grinzi pictate, uși sculptate și un candelabru impresionant . Indiferent de anotimp, farmecul castelului Cantacuzino din Bușteni este la superlativ !

IMG_20191025_142356

Vizitatorii pot admira mozaicul de tip roman, fotografii ale familiei Catacuzino , șeminee din calcar de Albești și foiță de aur, o sală de bal cu picturi murale ale celor mai importante personalități ale familiei Cantacuzino.

IMG_20191025_142223

 • DSC066557

   Prețul unui bilet diferă în funcție de pachetul de vizitare. Detalii, aici. http://www.cantacuzinocastle.com/vizitare

   În galeriile de artă puteți admira diverse opere (picturi, sculpturi) ale artiștilor autohtoni.

  Pe toată durata vizitei veți fi asistați de un ghid, deci, recomandarea este să îl ascultați în liniște, căci,  veți obține informații foarte interesante.

Castel

  În fața palatului , lateral – stânga, există leagăne atârnate de crengile puternice ale copacilor. Scăunelul este puțin alunecos, așadar, asigurați-vă cu atenție, pentru ca această experiență să rămână una plăcută.

În parcul Castelului Cantacuzino puteți vizita și o mică biserică de lemn, ridicată în perioada 1935-1936, ce poartă hramul Sfântului Gheorghe – Biruitorul.

   Dacă doriți să vă bucurați de natură și aerul proaspăt de munte, puteți să extindeți excursia la Cascada Urlătoarea.  Drumeții minunate !

Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi

 • TRASEU ACCESIBIL ÎN ORICE SEZON
 • DURATA TRASEULUI: 45 min
 • GRAD DE DIFICULTATE: MIC

 • Cascada 03

 

 

 • Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi se află la altitudinea de 1100m și este localizată deasupra Poienii Țapului și la poalele Jepilor.

 

 • cascada

 

În jurul Cascadei Urlătoarea s-au proiectat mai multe legende. Cea mai cunoscută se referă la o poveste cu final dramatic :

„Prin aceşti munţi, o frumoasă păstoriţă, fiică a Jepilor bătrâni, îşi păştea mioarele în vremurile apuse. Doi fraţi ciobănei se îndrăgostiseră de păstoriţă şi prinseră a o urmări pas cu pas, fără însă a cunoaște dragostea celuilalt. Într-o zi neguroasă , ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, au întins braţele spre ciobăniţă. Aceasta, înspăimântată de apariţia ciobanilor, a scos un ţipăt deznădăjduit şi s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascada de argint care cade la infinit, plângându-şi parcă tinereţea. Ciobanii au împietrit pe loc din cauza grozăviei, iar trupurile lor împietrite mai pot fi văzute şi astăzi de-a stânga şi de-a dreapta cascadei.”

Cascada 01

 

 • Turiștii care doresc să se bucure de aerul proaspăt de munte trebuie să țină cont de sfaturile specialiștilor. 

 • cascada5

***Asociația Montană Carpați vă amintește că muntele este frumos, dar nu întotdeauna prietenos. Așadar, nu subestimați importanța echipamentului și nu porniți la drum fără apă și mâncare. De asemenea, ar fi bine să aveți în rucsac și o trusa de prim ajutor.

*** Încă de la startul traseului sunteți avertizați că există riscul să întâlniți  urși sau alte animale sălbatice. Să nu uităm că pădurea este casa lor !

***În sezonul rece, nu vă aventurați pe munte fără echipament corespunzător (bocanci și pantaloni de drumeție, mănuși, căciulă, fular, jachetă impermeabilă sau ciorapi groși). Fiți precauți și instalați pe telefon aplicația Salvamont !

 • cascada 04
Cascada 02
cascada

Fiți prietenoși cu natura și nu abandonați lucrurile nefolositoare sau resturile menajere.

Este important să respectăm ceea ce ne încântă ochii și sufletul. Să aveți drumeții minunate ! 

Crina Ochenatu: „Mă încăpăţânez să nu renunţ la visul meu!”

La începutul anului 2016, un coleg de televiziune îmi oferea câteva referinţe despre o sportivă, talentată, dar care nu se bucura de promovare.

Andrei, un coleg: Ina, ştiu că tu faci emisiuni despre sportivi din toate ramurile. Am o vecină care practică escaladă. A obţinut rezultate foarte bune. Este muncitoare, dar, vezi tu…a ales un sport care nu e prea cunoscut la noi.

Eu:  Sigur, mi-ar plăcea să o cunosc şi să aflu mai multe detalii. Este foarte adevărat că despre escalada sportivă nu s-au realizat materiale.

 

Andrei, un coleg: Ina, eu iţi las numărul ei şi rămâne să decizi tu dacă te interesează subiectul.

12525517_153704845010096_3893348714525238674_o

De-a lungul timpului am primit multe recomandări pentru posibile reportaje. Întotdeauna m-au interesat oamenii cu un caracter frumos, cu rezultate deosebite, dar care nu se bucurau de susţinere şi vizibilitate în sfera mediatică. Recunosc, e o mare provocare să aduci în prim plan nume necunoscute ale unor tineri care nu au statut de vedetă şi să faci din povestea lor un material care să-i ajute pe ei, în primul rând, dar care să reprezinte un reportaj interesant şi pentru public. Evident, fără să apeşi pe butonul cancan sau pe cel de „caz social”.

 • IMG_6475

Îmi amintesc că am sunat-o pe sportiva recomandată la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Numele ei: Crina Valentina Ochenatu. A răspuns emoţionată, surprinsă, dar şi foarte bucuroasă. Între timp studiasem rezultatele ei şi am decis să-i fac o surpriză – să merg la sala de escaladă unde se antrena şi pregătea şi alţi copii. I-am dedicat un episod al emisiunii pe care o produceam şi realizam la momentul respectiv. Pentru o asemenea bucurie, orele petrecute pe teren, sau în montaj … oferă jurnalistului iubitor de sport o satisfacţie imensă.

 • 14199719_297121654001747_1704094499519405105_n

Întotdeauna am spus că e firesc să urmăreşti cariera unui sportiv încă din perioada junioratului, nu atunci când devine mare campion. Şi dacă menţionez juniorat, mă refer la vârsta de cel puţin 16 ani.  În cazul Crinei, da, am ratat startul, dar am promis că voi compensa cumva. Am continuat sa-i urmăresc parcursul în fiecare sezon, iar astăzi, la aproape trei ani distanţă de momentul primei promovări, revin cu nişte completări la palmaresul ei. În plus, i-am pregătit o arhivă video pentru a-i rămâne o frumoasă amintire. Detaliile fac diferenţa, aşa-i ?

 • 12418941_166007203779860_5563818887660944559_o
 • 12633546_153704715010109_5329346619469524991_o
 • 14202510_297120647335181_3723605454085170705_n

Ce pregăteşte Crina pentru finalul anului 2018 ? 

Bun găsit, draga mea !  În această toamnă ai reluat participările la competiţiile internaţionale. Cum a fost experienţa de la Stuttgart ?  La ce probe ai participat şi ce rezultat ai obţinut ?

Crina: „Participarea la concursul internaţional de bouldering Adidas Rockstars de la Stuttgart 21 septembrie 2018 a fost o experienţă utilă şi un pas înainte spre îndeplinirea obiectivelor.

M-am clasat pe  locul 8 din 43 de concurente. SIgur pot şi mai bine ! Prin multă muncă , seriozitate , o foarte bună  planificare a antrenamentelor poţi ajunge exact acolo unde visezi.”

 

Cum au fost văzute rezultatele tale de pe plan internaţional de către alţi sportivi din escaladă, dar de către federaţia de specialitate ?

Crina: „Eu merg pe drumul meu. Nici federația şi nici sportivii nu ştiu la ce concursuri voi participa. Foarte puţină lume m-a felicitat pentru rezultatul obținut la Stuttgart. „

La ce concursuri ţinteşti să te înscrii ?

Crina: „În acest an urmează sa mai particip la următoarele competiţii: 

10 noiembrie – Campionatul National de bouldering București şi în intervalul 24-25  noiembrie – Vertical Step Maraton, ediția aniversară bouldering & escaladă . 

 Pentru anul viitor doresc să concurez la foarte multe competiții internaționale. Motto-ul meu este #nevergiveup !”

 

Arhivă video Crina Ochenatu